De placenta-na de geboorte

De placenta of nageboorte, een orgaan dat tijdens de zwangerschap van levensbelang is voor je kindje. Maar na het doorknippen van de navelstreng doen we er gewoonlijk weinig of niets meer mee; de vuilniszak ligt meestal al klaar. In de dierenwereld is dat heel anders: menig dier eet de “moederkoek” op na de geboorte van een jong, en met een goede reden. Ook wij kunnen de placenta nog gebruiken na de bevalling. In dit stuk zet ik een aantal voorbeelden op een rijtje.

Zwangere buik met geprojecteerde foetus, placenta niet zichtbaar

Wat doet de placenta tijdens de zwangerschap?

Ik geef eerst even kort weer wat de functie van de nageboorte is. De nageboorte ontstaat samen met het embryo en ligt tijdens je zwangerschap in je baarmoeder. Via de bloedvaten in de navelstreng vervoert de placenta voedingsstoffen, hormonen en antistoffen en niet te vergeten zuurstof van jou naar je kindje. Je kindje leeft dus als het ware via de placenta. Andersom worden afvalstoffen van de baby door de placenta naar jou vervoerd. Toch raakt het bloed van jou als moeder niet vermengd met die van je kindje; de nageboorte houdt jullie bloedsomlopen netjes gescheiden. Dit is belangrijk als er sprake is van twee verschillende bloedgroepen of voor een moeder met een negatieve rhesusfactor, zoals ikzelf. Raakt de placenta beschadigd of laat hij voortijdig los, dan kan dit levensbedreigend zijn.

De geboorte van de placenta

Kort na de geboorte van de baby volgt de geboorte van de, de naam zegt het al, nageboorte. Het is fijn als daar op gewacht kan worden: de placenta laat meestal vanzelf los als al het bloed uit de navelstreng is gelopen. Als de placenta na een half uur nog niet is geboren, geven sommige verloskundigen een injectie met (varkens- of synthetische) oxytocine. Dit kan voor een vervelend effect zorgen, zoals naweeën. In sommige gevallen is het echter hard nodig om in te grijpen, en soms moet de placenta zelfs operatief verwijderd worden.

Wat kun je doen met de placenta?

Na de geboorte is het eigenlijk zonde om de placenta zonder meer weg te gooien. Je kunt er een mooi ritueel mee uitvoeren, of een deel ervan opnemen in een sieraad. Verwerking tot voedsel is mogelijk, al spreekt dit lang niet iedereen aan. Ik geef een overzicht van de opties:

  • Begraven: in plaats van het bij het afval doen van dit orgaan dat zo uitstekend voor jou en je kindje heeft gezorgd kun je het ook begraven. Hier kun je een mooi ritueel van maken. Zo kun je de placenta in een zelfgemaakt tasje of “slaapzakje” leggen van natuurlijke materialen, en begraven onder een boom in de tuin, of een plek waar je graag kwam toen je zwanger was. Je kunt er ook voor kiezen om een boom te planten en de placenta in de kuil te doen. Kies bijvoorbeeld een boom waar je van houdt, of een boom die past bij de geboortemaand van jouzelf of van je kindje.
  • Uitstrooien: als je de placenta niet wilt of kunt begraven zou drogen, verwerken tot poeder en later uitstrooien ook een mogelijkheid kunnen zijn. Kies een mooie en/of dierbare plek, en neem er de tijd voor.
  • Sieraad laten maken: net als wel met moedermelk wordt gedaan kun je ook van een deel van de placenta een sieraad laten maken. In dit geval droog je de nageboorte eerst, vermaal je hem tot poeder en gebruik je er een beetje van. Hetzelfde kun je doen met het navelstompje.
  • Capsuleren: de placenta wordt in kleine stukjes gedroogd in een oven of voedsel-dehydrator, en daarna tot poeder vermalen. Dit poeder wordt in lege capsules gedaan, die je kunt innemen. Elke placenta is uniek en bevat waardevolle voedingsstoffen, dus deze optie kan echt de moeite waard zijn. *
  • Smoothie: bij een smoothie wordt een klein stukje, ongeveer ter grootte van een euromunt, direct na de geboorte van de placenta verwerkt in een smoothie met vers fruit.
Ervaringen met het consumeren van de placenta

De vrouwen die de nageboorte hebben verwerkt tot voedsel, hebben daar niet allemaal merkbaar baat bij. Degenen die dat wel hadden, vertellen bijvoorbeeld dat ze er energie van kregen, minder bloedverlies ervoeren, een snellere krimp van de baarmoeder hadden, emotioneel veel sneller en beter in balans kwamen na de bevalling, snel weer goede ijzerwaardes hadden en/of een toegenomen melkproductie kregen.

Haal er een deskundige bij

Je kunt het maken van een smoothie, capsules of een sieraad het beste overlaten aan iemand die hier een training voor heeft gehad. Via de facebookgroep: Placenta Wijsheid Nederland, kun je iemand vinden die je daarbij kan helpen in jouw regio. In de Bewuste Box Voorjaar 2017 vind je een mooie waardebon van José Klompenmaker voor het capsuleren van de placenta.

* En ten slotte nog als toetje: een filmpje dat mooi weergeeft hoe het capsuleren van een placenta in zijn werk gaat. Kijk hiervoor op: https://www.youtube.com/watch?v=IZEROwZxq0w

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *