Navelveter of navelklem?

De navelstreng: je kunt ‘m na de geboorte (laten) doorknippen, of je kunt ‘m, bij een lotusgeboorte, laten zitten. Heb je gekozen voor doorknippen? Dan is het gunstig om daarmee te wachten tot de navelstreng is uitgeklopt. Vervolgens wordt de navelstreng afgeklemd, en dat gebeurt meestal met een standaard plastic klem. Maar je kunt ook een navelveter gebruiken.  Voordelen en nadelen leg ik jullie uit.

Baby met navelklem

Het afklemmen van de navelstreng

Het doorknippen zelf gaat zo: eerst wordt de navelstreng afgeklemd. Dat gebeurt door aan de kant van de baby een navelklem op de navelstreng te zetten, dichtbij de buik, en aan de placentakant een kocher (zo’n metalen klemschaartje). Tussen klem en kocher wordt de navelstreng dan doorgeknipt. Het afklemmen is belangrijk, anders worden de bloedvaten van de baby niet afgesloten, en kan de baby dus bloed blijven verliezen, wat uiteraard gevaarlijk is. De klem blijft zitten totdat hij samen met het navelstompje afvalt.

De navelklem

De klem die gebruikt wordt zit standaard in het kraampakket dat je via je zorgverzekeraar kunt aanvragen of zelf kunt aanschaffen. Het is een vrij grote witte of blauwe klem van plastic. De klem doet me altijd een beetje denken aan een klem waar je een zak chips mee dichtklemt. Niet heel charmant, en al helemaal niet prettig voor de baby. De klem is echt groot op zo’n klein babylijfje, en kan dan ook behoorlijk in de weg zitten. Bij mijn dochter was het zo dat haar (wasbare) luiers niet helemaal strak dichtgemaakt konden worden vanwege de klem. Als ik per ongeluk tegen de klem aan kwam bij het verschonen of knuffelen vond ze dat vervelend. Ik wist toen nog niet van het bestaan van een alternatief, dat hoorde ik pas na de geboorte. Graag deel ik het met jullie.

Wat is een navelveter?

Een mooi alternatief voor de navelklem is de navelveter. De navelveter is een stevig steriel touwtje dat om de navelstreng geknoopt wordt. Het grote voordeel van een navelveter is dat die niet in de weg zit, en veel minder aanwezig is voor je kindje. Ook is dit natuurlijk een mooi duurzaam alternatief.

Maak een strakke knoop

Het beste is om de navelveter pas om de navelstreng te knopen als die uitgeklopt is. Je kunt dit goed zien, de blauwe kleur is dan helemaal weggetrokken en de navelstreng heeft geen veerkracht meer. Hij is melkachtig wit en slap geworden. Het is heel belangrijk om de navelveter heel strak te knopen, anders sluit de navelveter de navelstreng niet voldoende af. Dit kan wat lastig zijn en het is dus slim om een paar navelveters in huis te hebben, voor het geval je een nieuwe nodig hebt.  Als de navelveter goed wordt geknoopt is hij even veilig als een plastic navelklem.

Waar koop je een navelveter?

In de Bewuste Box zit standaard een navelveter. Wil je er meer bijbestellen? Vermeld dit dan in je reserveringsmail; ze kosten € 2,50 per stuk.

NB: Het is niet mogelijk om navelveters los te bestellen.

Een gedachte over “Navelveter of navelklem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *